Kör- och vilotider

I medlemsländerna i EU samt EES länderna har man beslutat om samma regler gällande kör- och vilotider för chaufförer ute på väg.
Detta gäller vägtransporter med fordon som har en totalvikt på över 3,5 ton.

Varför har man kör- och vilotider?
Jo, för att våra vägar ska vara trafiksäkra och chaufförerna ska ha schyssta arbetsförhållanden och vara utvilade när dom framför sina fordon.

Hur ser några utav reglerna ut? (förkortad version – mer finns att läsa hos Transportstyrelsen.)

  • Den dagliga körtiden får vara som högst 9 timmar. Du kan förlänga den till 10 timmar men då endast två gånger per kalendervecka. Har du framfört ditt fordon i 4 timmar och 30 minuter så ska du även ta en rast på minst 45 minuter alt en delad rast rad då med 15 min och 30 min.
  • En normal dygnsvila ska vara minst 11 sammanhängande timmar och ska vara inom ett dygn från dessa att ditt arbetspass börjar.
  • Maximal körtid på 1 vecka 56 timmar.

 

Det finns tillfällen då man får avvika från reglerna gällande kör- och vilotid.

Chaufför får avbryta en dygnsvila eller veckovila högst två gånger i samband med transport med färja eller tåg och under förutsättning att chauffören har tillgång till en sovplats.
Chaufför får också avbryta en veckovila max två gånger under förutsättning att en resa med färja eller tåg planeras att ta minst 8 timmar och även där måste tillgång till sovplats finnas.

Force Major är även grund för att avvika från reglerna gällande kör- och vilotid, tex vid extrema väderförhållanden, stor trafikolycka eftersom det räknas som en oväntad händelse, då chaufför måste nå fram till en säker eller lämplig plats för att kunna stanna sitt fordon

 

Ovan är en förenklad version av kör- och vilotider, vill man läsa på ytterligare så finns mer information på Regler om kör- och vilotider – Transportstyrelsen